Ordrar före 14.00 skickas samma dag Fri frakt över 500krFri frakt (Över 500kr) Butikens öppettiderButikens öppettider 019-25 04 25019 - 25 04 25

Varukorg
Utrustning / Tält & Sova / Liggunderlag

Liggunderlag

Liggunderlag

Sov som en kung eller drottning i skog och mark oavsett väderlek! Vare sig du ska ut och campa, vandra så hittar du ett gäng prisvärda varianter av liggunderlag i vår avdelning för uteliv. Vi har liggunderlag i alla prisklasser från välkända märken som 2117, Sea to Summit, Therm-a-Rest, Exped och JR Gear. Vi har allt från liggunderlag med dunfyllning som klarar ned mot -30 grader till prisvärda alternativ för sommarövernattningar och superlätta varianter för resan. Det viktigaste att tänka på är att välja ett liggunderlag som isolerar mot markkylan. Välj gärna ett liggunderlag med extra bra isolering då marken kan vara kallare än luften. 

Vad ska jag tänka på vid val av liggunderlag?

Det är väldigt populärt med uppblåsbara liggunderlag och hos oss på Outdoor i Örebro hittar ni självklart uppblåsbara liggunderlag i olika prisklasser. Du hittar högkvalitativa liggunderlag, uppblåsbart liggunderlag, liggunderlag till vinter och sommar. När du ska välja liggunderlag finns det olika saker du bör tänka på, som t.ex. vilket R-värde du skall ha. Se över hur bra liggunderlaget isolerar och om du ska använda det under sommar eller vinter. Tänk även på dess storlek, du ska ju få plats och kunna sova bekvämt på det. Ska du vandra långt kan det även vara bra att kika på ett liggunderlag som inte väger så mycket, och ett uppblåsbart liggunderlag kan vara ett mycket bra alternativ. Ägnar du dig åt bilburen camping är det sällan något problem med storleken på liggunderlaget. Då kan du välja ett tjockare och tyngre liggunderlag medan den som ska vandra eller resa föredrar något med liten packvolym och låg vikt. Vissa liggunderlag har skumfyllning som gör att de nästan blåser upp sig själva när du öppnar ventilerna, de brukar kallas "självuppblåsande" liggunderlag.

Vad betyder R-värde?

Liggunderlagens isolerande förmåga anges i något som kallas för R-värde. Högt R-värde på liggunderlag ger hög isolerande förmåga och lågt R-värde är för sommartemperaturer. Nytt från och med 2020 är att man bytt R-värdesstandard från EMPA till ASTM F3340.

R-värde ASTM F3340 skalan tolkas ungefär så här:

R-värde 1–2: Sommartemperaturer över 0 grader

R-värde 2–4: Tresäsongsbruk under vår, sommar och höst ca +3 till -10 grader

R-värde 4–6: Alla temperaturer förutom det allra kallaste, ca -11 till -25 grader

R-värde 6 och högre: Vinterbruk eller komfort, maximal isolerande förmåga under -25 grader

R-värde står alltså för värmemotstånd och är och är en egenskap som beskriver ett materialskikts isoleringsförmåga, detta är dock lite överkurs, men det kan vara intressant att titta på när du jämför olika liggunderlag, speciellt ifall du ska välja liggunderlag för litet mer extrema situationer, till exempel mycket kyla. Alla material har en specifik värmeledningsförmåga eller värmekonduktivitet – det är ett mått på materialets isoleringsförmåga. Ju högre R-värde ett liggunderlag har, oavsett uppblåsbart liggunderlag eller inte, så är alltid ett högre R- värde lika med mer isolering och värme. 

BUTIKENS ÖPPETTIDER

Mån - Fre: 10:00 - 18:00
Lör: 10:00 - 14:00

Hitta hit

BETALA MED

Swish

VI LEVERERAR MED

DHL

SOCIALA MEDIER